Hogan “Minder crisishulp meer structurele verbeteringen”

AMTF Hoorzitting

”Structurele verbeteringen zoeken in plaats van steeds de beurs trekken”, dat stelt Europees Landbouwcommissaris Phil Hogan. Op 9 januari sprak hij hierover tijdens een hoorzitting over de Agricultural Markets Task Force (voorgezeten door Cees Veerman). De afgelopen jaren is er ruim 1,5 miljard euro aan crisishulp naar de zuivel- en varkensvleessectoren gegaan.”Meer steun geven is niet houdbaar” aldus Hogan,”en daarom moet er gezocht worden naar structurele verbeteringen zodat de noodmaatregelen overbodig worden.”

Mogelijke verbeteringen

Tijdens de hoorzitting hebben verschillende sprekers hun visie gegeven op het rapport. Zo gaf Joost Pennings (hoogleraar Universiteit van Maastricht en Wageningen University & Research) een pleidooi voor het beter gebruiken van de kennis van termijnmarkten. Helfried Giesen (oud bestuursvoorzitter van de vleesonderneming Westfleisch) verwees naar de mogelijkheid voor prijsafspraken. Deze worden in Duitsland in sommige situaties gedoogd en mogelijk kunnen deze afspraken door de hele Europese Unie doorgezet worden. Als reactie op het rapport van de commissie Veerman gaat Hogan de toekomstmogelijkheden verkennen. De mogelijkheden die hij gaat onderzoeken zijn onder andere de prijsafspraken met primaire producenten en minimumeisen aan contracten in de voedselketen.

Een verslag van de hoorzitting is terug te lezen op Boerderij.nl (inlog noodzakelijk). Bekijk de video van de hoorzitting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *