‘30% GLB-budget voor milieumaatregelen’

Europees Parlement

De milieucommissie van het Europees Parlement vindt dat ten minste 30% van de rechtstreekse GLB-betalingen moet gaan naar milieu- en klimaatprogramma’s in de agrarische sector.

Dat is volgens de commissie nodig om de druk van de landbouw op natuur en milieu te verminderen. Het advies werd door de commissieleden aangenomen met 42 stemmen voor, 14 tegen en 2 onthoudingen.

Pijler 1

De milieucommissie (ENVI) wil 30% van de rechtstreeks betalingen aan de landbouw, pijler 1 van het GLB, te willen besteden aan zogeheten eco-programma’s. Ook pleit de commissie voor een stijging tot 40% van het aandeel van de betalingen voor plattelandsontwikkeling, gericht op milieuactie.

Gebruik pesticiden

Daarnaast heeft de milieucommissie het terugdringen van het gebruik van pesticiden toegevoegd aan de kerndoelen van het GLB en steun voor de productie van biobrandstoffen uitgesloten. “We hebben duidelijk nee gezegd tegen een GLB dat blindelings voor hectares betaalt, intensivering stimuleert en leidt tot vernietiging van het milieu”, aldus de Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks).

Commissie landbouw

In maart stemt de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement over de regelgeving voor het toekomstige GLB. Bij deze stemming moeten de standpunten van de andere commissies zoals de milieucommissie worden meegenomen. Het dossier kan dan in de laatste plenaire vergadering van deze zittingsperiode – medio april – worden besproken, of worden uitgesteld tot het nieuwe Parlement aantreedt.

 

Meer over standpunt EP-milieucommissie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *