Consultatie 2017

Regionalisering: meer effectiviteit maar ook hogere kosten

Regionalisering is een belangrijk onderwerp in de discussie over de toekomst van het GLB. Met een regionale aanpak kan meer gestuurd worden op doelen – een koerswijziging die we al aan het maken zijn.

Jan Gerrit Deelen schetst de context van de discussie en de mogelijkheden om pijler 1 en pijler 2 meer regionaal te targetten. Meer lezen >>

Wat vindt u?

Stem op onderstaande stelling en deel uw ideeën via de website. Onder iedere stelling of blog kunt u een reactie achterlaten. 

Poll:

De beste regionale invulling van pijler 2 is decentralisatie naar de lidstaten.

---

Update voedselbeleid:

Kleine stapjes in de richting van een voedselbeleid

Kleine stapjes in de richting van een voedselbeleid

Een landbouw- en voedselbeleid, er wordt breed voor gepleit. Voor Jeroen Candel is het helemaal nog geen uitgemaakte zaak dat het GLB op korte termijn tot zo’n breder voedselbeleid wordt omgevormd. Hij ziet wel mogelijkheden voor kleine stapjes waarmee het GLB – indirect – meer zou kunnen inzetten op gezond voedsel. Meer lezen >>

---

Update risicomanagement:

Producentenorganisaties kunnen betere prijzen bedingen

Producenten- organisaties kunnen betere prijzen bedingen

In het huidige GLB bestaat de mogelijkheid voor primaire producenten om zich te organiseren in producentenorganisaties. Zo kunnen boeren hun marktpositie versterken. In feite een vorm van risicomanagement én van regionalisering. Maria Litjens doet er onderzoek naar en vertelt over de voordelen en en de haken en ogen. Meer lezen >>

---

Update vergroening:

Frank Berendse in Nature: ‘Voer gezondheids- en milieubelasting in in nieuw GLB’

Frank Berendse in Nature: ‘Voer gezondheids- en milieubelasting in in nieuw GLB’

Voormalig hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse pleit in Nature voor een milieubelasting op pesticiden, antibiotica, veevoer en mest. Milieubelasting in het nieuwe GLB “Nu het debat over het nieuwe GLB op stoom komt, stel ik voor een belasting in te voeren op de aankoop van pesticiden, antibiotica en geïmporteerd veevoer zoals soja”, schrijft Berendse. Meer lezen >>

---

'Zaaien voor het toekomstige GLB'

Stakeholderbijeenkomst op 6 april

Het ministerie van Economische Zaken nodigt u graag uit voor de stakeholderbijeenkomst op 6 april aanstaande, waar u wordt geïnformeerd over het proces van de herziening van het GLB in 2021.

Welke keuzes vindt u belangrijk?

Het ministerie verneemt graag welke onderwerpen en keuzes u belangrijk vindt om in de komende jaren bij de hervorming aan de orde te stellen en vraagt advies voor haar inbreng in Brussel. 

Laat u informeren en inspireren, discussieer mee over het toekomstig Europese landbouwbeleid en ontmoet andere belanghebbenden en geïnteresseerden.

Meld u nu aan!

Meer informatie over programma en de mogelijkheid tot aanmelden vindt u hier >>

---

Over de consultatie

EU-commissaris Hogan wil graag uw mening horen over het GLB van nu en van de toekomst. Voor dat doel heeft hij een consultatie geopend waar u uw visie kunt geven. 

Wij zijn ook benieuwd naar uw mening: waar moet het GLB na 2020 heen? Daarom peilen we bij verschillende organisaties en personen hoe zij hier tegen aan kijken. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte.

Geef ook uw mening!

U kunt uw mening geven door te reageren op de bijdragen op de website.
Het kan ook met een mail naar toekomstglb@delynx.nl. Dan maken wij er een bericht of blog van.

ToekomstGLB wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en beheerd door Communicatiebureau de Lynx. We sturen u deze nieuwsbrief omdat we verwachten dat u geinteresseerd bent. Als dat niet het geval is: afmelden kan heel eenvoudig via de link hieronder.

www.toekomstglb.nl