Akkoord mogelijk toch pas na juni

Eurocommissaris Dacian Ciolos houdt er rekening mee dat een GLB-akkoord niet in juni wordt bereikt, zo zei hij na afloop van de Informele Landbouwraad in Dublin. Tot nu toe waren alle partijen erop gebrand om tijdens de Landbouwraad op 24 en 25 juni een akkoord te bereiken over het nieuwe GLB.

Tijdens de Informele Landbouwraad in Dublin kwamen niet alleen de Europese ministers bijeen; ook Eurocommissaris Dacian Ciolos en voorzitter van de landbouwcommissie in het Europees Parlement, Paolo de Castro, waren aanwezig. Volgens voorzitter van de Europese Raad, Simon Coveney, is in Dublin de bereidheid tot het sluiten van compromissen getoond. Toch zijn er nog diverse punten waarover overeenstemming bereikt moet worden.

Eén van de discussiepunten is de ondersteuning van jonge boeren. Voorzitter van de Europese jonge boerenorganisatie CEJA, Joris Baecke , pleitte dinsdag nogmaals voor een verplichte top-up in de directe betalingen aan jonge boeren. Zowel de Europese Commissie als het Europese Parlement geven aan prioriteit te willen geven aan de positie van jonge boeren. Alleen de Europese Raad moet nog worden overtuigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *