Alle vergroeningscertificaten goedgekeurd

Naast het vergroeningscertificaat van Veldleeuwerik heeft de Europese Commissie (EC) ook goedkeuring verleend aan het equivalente akkerstrokenpakket inclusief vogelakker en het Biodiversiteit+ label goedgekeurd.

Stichting Milieukeur (SMK) heeft aangegeven het biodiversiteit+ label dit jaar nog niet open te stellen voor het voldoen aan de vergroeningseisen, onder andere vanwege de organisatie van controle, toezicht en betaling.

Opmerkingen EC

De EC had nog wel een aantal opmerkingen over de pakketten. Voor het akkerstrokenpakket wil de EC graag bevestigd zien dat graan gebruikt in de zaaimengsels voor akkerranden niet gebruikt wordt voor productie.

Voor het certificaat van de Stichting Veldleeuwerik vindt de EC dat ook hier voor vanggewassen een minimale teeltperiode van 10 weken zou moeten gelden, en niet 8 weken zoals Veldleeuwerik voorstelt. Ook is de Commissie van mening dat sojabonen binnen dit certificaat niet mee mogen tellen voor vergroening. Staatssecretaris Dijksma zegt echter vast te houden aan de voorwaarden van Veldleeuwerik.

Lees het nieuwsbericht op nieuweoogst.nu >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *