‘Can EU CAP it’ gelanceerd

Staatssecretaris Dijksma gaf op 27 november in de Rode Hoed in Amsterdam het officiële startsein voor de internationale promotiecampagne ‘Can EU CAP it’. De campagne is een initiatief van denktank De Groep van Brugge en moet het GLB voor burgers inzichtelijker maken met onder andere een online cursus, spel en vier bijeenkomsten door heel Europa. Het debat in de Rode Hoed was de eerste in de reeks.

Drie thema’s

We moeten steeds meer mensen voeden met minder natuurlijk hulpbronnen. En dat in de wetenschap dat ook de natuur steeds verder onder druk komt te staan. Landbouw zal daarvan als eerste de wrange vruchten plukken; verduurzaming is dan ook in het belang van de sector zelf. Gaat het nieuwe GLB voor de trendbreuk zorgen?

Zo opent staatssecretaris Dijksma in De Rode Hoed haar verhaal. Kansen zijn er volgens haar op drie thema’s: vergroening, de noodzakelijke verjonging en modernisering. Die kansen moeten we wel willen grijpen. Niet alle lidstaten tonen hierbij evenveel ambitie, dat kan een reden zijn om te somberen. Toch vindt de staatssecretaris positief dat de mamoettanker een paar graden van koers is veranderd.

Niet snel genoeg

Joris Lohman (Youth Food Movement / Slow Food International) vindt dat de verandering niet snel genoeg gaat. Hij is blij met de aandacht voor jonge boeren maar noemt de vergroening mislukt. Hij vertelt over zijn idool Mansholt, die bekend is vanwege zijn inzet kort na de oorlog voor veel en goedkoop voedsel, zo snel mogelijk. Maar in de jaren zeventig maakte Mansholt ook een omslag in denken en sprak hij over een noodzakelijke verduurzaming van de sector: een nieuwe visie die veertig jaar later nog steeds relevant is. YFM is kritisch op het GLB (‘dat zorgt voor verkeerd voedsel, voor een verkeerde prijs’). De dialoog die de organisatie afgelopen jaar voerde met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) heeft de scherpe kantjes er wel wat afgehaald. Elkaar wederzijds (domme) vragen stellen zorgt voor een prettige dialoog en maakt dat we iets minder kort door de bocht gaan, aldus Lohman.

Sprekers

Aan het woord komt ook Lucas van Dessel, vicevoorzitter van de Groene Kring, de Vlaamse organisatie van jonge landbouwers, die met vergrijzing, verstedelijking en moeizame bedrijfsovernames herkenbare problemen schetst.  Freek van Leeuwen vertelt waarom hij ervoor heeft gekozen het bedrijf van zijn ouders over te nemen. (‘Ik ben met mijn 36 jaar een jonge boer, en dat schetst meteen het probleem.’) Ook Philip van Traa komt aan het woord, die met GrownDownTown groen dichterbij wil brengen. Hij vertelt hoe concepten als RoofFood en VegeTable vooral bij de horeca tot veel enthousiaste reacties leidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *