Closing a very big CAP

Hoe debatteer je eigenlijk over iets waar je geen kaas van hebt gegeten? Die vraag komt boven als ik aansluit bij een discussie over het Europees Landbouwbeleid. Dat beleid is zo ingewikkeld dat je niet snel ingevoerd bent in de problematiek. En toch wil de EU graag dat burgers betrokken worden bij het Europese landbouw- en voedselbeleid.

De Groep van Brugge gaat de uitdaging aan. De titel ‘Can EU CAP it?’ is goed gevonden. De burger moet betrokken raken met een debat in de Rode Hoed. Goede hoofdstedelijke locatie, genoeg burgers in de buurt. Maar toch. De halflege zaal laat zien dat de opzet om deze lastige opgave te lijf te gaan, half is gelukt.

Het begin is goed te volgen. Over de strubbelingen van jonge boeren in Vlaanderen, wie Sicco Mansholt eigenlijk was en de ambities van GrownDownTown.
Maar dan gaat het door met ‘vergroening’, ‘vanggewassen’, ‘pijler twee’, ‘gekoppelde steun’ en ‘level playing field’. Geachte burger: bent u er nog?

Dat is misschien wel het probleem met het GLB: best een beetje heel erg ingewikkeld. Te veel de diepte in, en je raakt de stedeling kwijt. Maar te weinig diepgang, en je kunt het niet over de inhoud hebben. Tot een kritisch debat wilde het in de Rode Hoed dan ook niet echt komen. Staatssecretaris Dijksma had graag wat meer ambitie gezien, maar: de mammoettanker was in ieder geval iets van richting veranderd; Joris Lohman (Youth Food Movement) vond de vergroening mislukt. Pittiger werd het niet.

Met een gesprek over het landbouwbeleid kun je beter heel klein beginnen, letterlijk en figuurlijk. Niet met een massale internationale campagne, maar dicht bij huis. Waarom niet eerst een paar lessen op school?
Daar levert de Groep van Brugge dan wel weer fijne tools voor, met een paar korte filmpjes en een grappig spel. Zo zetten we toch weer een paar stappen voorwaarts.

 

Lotty Nijhuis,
Redactie ToekomstGLB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *