Consultatie 2017

In de periode februari – april wil EU-commissaris Hogan graag horen hoe er door EU-inwoners wordt gedacht over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Voor dat doel heeft hij een enquête geopend.

Thema’s

Hogan wil graag van boeren, burgers en buitenlui horen wat zij verwachten van het GLB, en welke kant het beleid zich op moet ontwikkelen. Belangrijke thema’s in de consultatie zijn een andere invulling van de directe betalingen aan boeren en het vereenvoudigen van het GLB. Ideeën voor een andere invulling van de directe betalingen gaan in de richting van meer aandacht voor risicomanagement zodat boeren worden beschermd tegen te grote prijsfluctuaties, en een grotere koppeling aan maatschappelijke tegenprestaties. Dat laatste is in de laatste hervormingsronde geïntroduceerd in de vorm van de vergroening maar er is veel kritiek dat dit in de huidige vorm geen effect heeft.

Enquete

De enquete bestaat uit 33 vragen, grotendeels multiple choice-vragen. U vindt de vragenlijst hier. Hogan benadrukte in de persconferentie dat het een open proces is, en dat er niet van te voren gestuurd wordt. De persconferentie is vastgelegd op deze video.

12 weken

De consultatieperiode duurt 12 weken. In die periode besteden wij op deze website aandacht aan alle thema’s uit de vragenlijst. Met deskundigen en betrokken gaan we de  thema’s uitdiepen, om te peilen welke ideeën er leven. We nodigen u van harte uit om hier ook op te reageren en uw visie kenbaar te maken.

Bijeenkomst ‘Zaaien voor het toekomstige GLB’

Sfeerinmpressie, foto’s, twitterverslag en meer >>

De discussie volgen?

Discussie in beeld

Overzicht van alle berichten >>

Stemmen via polls

Stem snel mee op iedere week een nieuwe stelling
Alle polls op een rij >>

Twitter

hashtag in Nederland: #toekomstGLB
hashtag  in EU: #futureofCAP

Nieuwsbrief

Iedere week een update van de discussie in uw mailbox?