Copa-Cogeca: ‘Actie nodig voor zuivelsector’

Copa-Cogeca, de Europese koepel van boerenbonden en coöperaties, vindt dat de Europese Commissie moet ingrijpen in de zuivelsector. De marktsituatie voor Europese melkveehouders is, zeker de laatste maand, in rap tempo verslechterd.

Copa-Cogeca vindt dat de Commissie de directe betalingen voor melkveehouders eerder moet uitkeren. Ook zou de superheffing over het voorbije seizoen (boete voor het overschrijden van het melkquotum, in totaal €700 miljoen) terug moet worden geïnvesteerd in de melkveehouderij. Ook moet de interventieprijs voor zuivel omhoog.

Volgens Copa-Cogeca zullen zonder acute maatregelen veel melkveehouders in de EU komende maanden moeten stoppen, omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen. Ook zal de rundvleesmarkt verstoord raken door massale uitstoot van melkvee.

De ‘alternatieve’ Europese melkveehouderijbonden, verenigd in onder meer de European Milk Board, dringen al langer aan op ingrijpen door de EU, maar willen ook een fundamentele wijziging van het beleid. De Europese zuivelindustrie wil tot nog toe niet weten van overheidsingrijpen in de markt.

Lees meer op boerderij.nl >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *