Cork 2: het requiem voor de plattelandssubsidies?

Er is een groot risico dat er in de komende periode fors zal worden bezuinigd op de Europese plattelandssubsidies. Dit is de conclusie in de Verklaring van Cork 2.0, volgens berichtgeving in de nieuwsbrief van ARC2020. Terwijl de Verklaring van Cork 1 uit 1996 nog leidde tot de start van de tweede pijler in het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid, lijkt het vervolg meer op een requiem voor het Europese platteland.

cork2-foto

Minder prioriteit

Ondanks dat er ook veel mooie woorden zijn opgenomen, is het ook duidelijk dat landbouw en platteland minder prioriteit gaan krijgen. Het krachtenveld ziet er dan ook heel anders uit dan in 1996 toen de EU nog groeiende was. Nu is er een krimpbeweging en er zijn veel andere thema’s, zoals het vluchtelingenvraagstuk, die hoger op de agenda staan.

Structuurfondsen

Het ziet er dan ook naar uit dat de staf van DG AGRI zal gaan krimpen, als een voorbode voor een bezuiniging op het GLB in het algemeen en de plattelandssubsidies in het bijzonder. Het zou kunnen zijn dat plattelandsontwikkeling bij de structuurfondsen wordt ondergeschoven waarbij er geen zekerheid is dat er veel oog is voor specifieke vragen en behoeften in het rurale gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *