D66: mosterd na de maaltijd

Lijsttrekker van D66 voor de aankomende Europese verkiezingen Sophie in ’t Veld, betoogt in het FD van 22 februari dat we de helft van het Europese Landbouwbudget moeten inleveren ten behoeve van de kenniseconomie. De ervaren Europarlementariër zou moeten weten dat het Europees budget allang is vastgelegd tot en met 2019. De Europese Commissie nam hierover oktober vorig jaar (2013) een definitief besluit.

Bovendien vergelijkt ze appels met peren. Ze stelt namelijk dat de 40% van het EU-budget die wordt besteed aan landbouw niet in verhouding staat tot de 10% van de economie die landbouw voorstelt in de EU. Haar redenatie dat dit meer in verhouding met elkaar moet zijn, gaat niet op als je de echte cijfers vergelijkt. Het Europese budget heeft een omvang die vergelijkbaar is met slechts 1 (één) procent van de totale Europese economie. 40% van het Europees budget voor landbouw is dus slechts 0,4% van onze Europese economie.

Investeren is van levensbelang

De investeringen in de landbouwsector zijn daarnaast een hele goede zaak. In 2050 heeft Europa nog ongeveer 6% van de wereldbevolking en 12% van het landbouwareaal. We gaan dus ons geld verdienen met ons voedsel, daarop investeren is dus van levensbelang voor onze economie, en die van onze kinderen. Wij hebben een natuurlijke voorsprong en creëren een wederzijdse afhankelijkheid op het wereldtoneel door te investeren in de landbouw. Dit is geen oude economie, zoals het artikel enigszins suggereert. Nederland verkoopt haar kaas overal in de wereld, babymelkpoeder in China, varkensvlees in Rusland (nu even niet overigens), en onze bomen en bollen gaan de hele wereld over.

Scorebord-journalistiek

D66 bedrijft hier scorebord-journalistiek met een sausje mosterd na de maaltijd. Het zou de pro-Europa partij sieren om ‘het eerlijke verhaal’ over Europa te vertellen. In ieder geval het verhaal dat cijfermatig enigszins klopt en inzicht geeft in de echte keuzes voor de komende 5 jaar. LTO Nederland wil een reëel en positief verhaal over de Europese Unie vertellen. En we willen best praten over hoe landbouwbudgetten verder gemoderniseerd kunnen worden (meer aandacht voor vergroening en innovatie). Sterker nog, dat hebben we de afgelopen jaren ook in Brussel bepleit. Maar wel op basis van eerlijke vergelijkingen.

Luc Groot
LTO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *