Het Britse referendum en de rol van het GLB

Wel of niet in de EU blijven? Het debat in Groot-Brittannië gaat nu vooral over dingen als soevereiniteit. Er is weinig oog voor tweederangs zaken als het GLB. Maar dat zal veranderen, meent Oliver Moore op arc2020.eu En wel vanuit het argument dat Britten meer betalen voor hun voedsel omdat ze andere boeren in Europa moeten subsidiëren.

Een goed moment om het GLB onder de loep te nemen. Is het GLB een voorbeeld van wat fout is met de EU? Hoe zou de landbouwpolitiek eruit zien als de Britten vanaf de grond af opnieuw beginnen? En kunnen die frisse ideeën gebruikt worden voor een beter GLB, als Engeland wel lid van de EU blijft?

Verdediging directe betalingen rammelt

Het GLB is te verdedigen als je Europa ziet als één geheel, waar je streeft naar een eerlijke interne markt met ook hoge milieu- en dierenwelzijnsstandaarden. Maar de verdediging van de directe betalingen rammelt, schrijft Moore. Directe betalingen moeten inkomens van de boer stabiliseren bij wisselende marktprijzen. Waarom is er dan sprake van een jaarlijkse betaling? En waarom krijgen boeren met meer land meer geld?

Nieuwe deal tussen boer en burger

Moore beschrijft een nieuw GLB vanuit het oogpunt van Nourish Scotland. Nourish Scotland, het netwerk voor duurzaam en lokaal voedsel in Schotland, wil een nieuwe deal tussen het Schotse publiek en de Schotse boeren, waarbij publieke steun leidt tot publieke baten, meer inkomsten voor de boer en betere connecties tussen boer en burger.

Lees de hele blog op arc2020.eu >

 

Foto: Pixabay.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *