Debat #AfterCAP

Moet het GLB met pensioen? Wat volgt? ARC2020 (een platform voor goed voedsel, goede landbouw en beter plattelandsbeleid) start het debat #AfterCAP. Jan Douwe van der Ploeg, professor Transitieprocessen aan Wageningen Universiteit, bijt het spits af met een pleidooi voor geïntegreerde plattelandsontwikkeling.

Nieuwe context

Van der Ploeg beschrijft de nieuwe context van het GLB: we zijn van een beschermd systeem (voorspelbare prijs) naar een liberale sector gegaan die zich richt op de wereldmarkt (onzekerheid). Daarnaast klinkt de roep om in het GLB andere doelen voor landbouw op te nemen, zoals bijdragen aan het verzachten van klimaatverandering, de economie en werkgelegenheid.

Waardeer het kleine bedrijf

Anders dan lang gedacht, hebben de kleine boerderijen geen plaats gemaakt voor de grote. De kleine en middelgrote bedrijven zullen belangrijk blijven voor voedselzekerheid en –soevereiniteit. Ze kunnen bijdragen aan de groei van de landbouw en hebben de veerkracht om maatschappelijke uitdagingen te bedienen. Een situatie waarin 80% van het GLB-budget gaat naar de 20% grote bedrijven, is uit de tijd. Een nieuw beleid moet die kleine bedrijven de mogelijkheid geven zich te ontwikkelen zodat ze tegemoet kunnen komen aan maatschappelijke wensen.

Naar geïntegreerde plattelandsontwikkeling

Daarnaast moeten we af van twee gescheiden pijlers. Pijler 1 moet hervormd worden zodat het in pijler 2 past en ‘geïntegreerde plattelandsontwikkeling’ ondersteunt. Zo’n nieuw geïntegreerde plattelandsontwikkelingbeleid integreert landbouw in plattelandsontwikkeling.

Meepraten? U kunt een reactie achterlaten onder de blogs, via Facebook en Twitter (#AfterCAP). Zelf een blog aanleveren? Mail naar communication[at]arc2020.eu

Lees de blog op arc2020.eu >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *