‘Den Haag wil minder uitgeven aan GLB’

Nederland wil minder uitgeven aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat is volgens Nieuwe Oogst de Nederlandse inzet als premier Rutte deze week vrijdag zijn 26 Europese collega’s in Brussel spreekt over de toekomst van de Europese Unie (EU).

Het landbouwblad meldt dat Den Haag van oordeel is dat bij een kleinere EU ook een bescheidener begroting hoort. Bij een meerjarenbegroting na 2010 – dat onderwerp van het gesprek is bij de EU-top- moet rekening worden gehouden met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

De Europese Commissie heeft vorige week al de EU-regeringsleiders op het hart gedrukt voldoende budget beschikbaar te stellen. Maar die oproep lijkt Nederland naast zich neer te leggen. Op het budget voor het GLB en voor het zogenoemde cohesiebeleid, waarbij achtergestelde regio’s worden gesteund, kan volgens Den Haag worden bezuinigd, aldus Nieuwe Oogst.

LTO

LTO-voorzitter Marc Calon is kritisch op dat standpunt. “Het allerbelangrijkste is dat de netto-betalingspositie niet achteruit gaat. Misschien moet er meer geld naar Brussel in plaats van minder”, zegt hij.

Calon wil dat Nederland aansluiting zoekt bij landen als Frankrijk en Duitsland. “Laten we niet dezelfde fout maken als bij de pulsvisserij. We zijn het beste jongetje van de klas. Maar gelijk hebben en gelijk krijgen is niet hetzelfde. Luister goed naar wat Duitsland en Frankrijk zeggen. Sluit je daarbij aan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *