Eindsprint bepaalt succes GLB

‘Benut de kansen die de Europese Commissie biedt voor vergroening en realiseer het gewenste overgangsbeleid voor kwetsbare sectoren.’ Die oproep deed Albert Jan Maat deze week voorafgaand aan het Kamerdebat over het GLB, op lto.nl.

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is bijna een feit. Sinds de plannen van Eurocommissaris Ciolos zijn we 2 jaar verder. Gelukkig is aan het voorstel van de Eurocommissaris in de loop der tijd het nodige veranderd en is het werkbaarder geworden voor boeren. Deze week, te beginnen met vanavond geeft de Tweede Kamer er een klap op en daarmee beslissen zij over de nationale  invulling en nog een aantal heikele punten voor onze leden.

Werkbare vergroening

De agenda van LTO Nederland is duidelijk. Wij committeren ons aan een werkbare vergroening voor akkerbouwers zonder dat grond uit productie wordt genomen. Er zijn genoeg slimme manieren te bedenken om vergroening te combineren met het bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen, zoals het combineren van sloten en akkerranden voor het verbeteren van de waterkwaliteit, maar ook het toelaten van de teelt van stikstofbindende gewassen en groenbemesters zodat bodemvruchtbaarheid verbetert én de teelt van vang- eiwitgewassen wordt gestimuleerd.

Goede overgangsregeling

Een aantal sectoren krijgen het zwaar te verduren door de nieuwe GLB-systematiek. Door over te gaan naar een hectarepremie verliezen kalverhouders, vleesveehouders, aardappelzetmeeltelers, vlastelers en intensieve melkveehouders onevenredig veel bedrijfstoeslagen. LTO Nederland wil dat er een goede overgangsregeling komt zodat geen bedrijf hoeft om te vallen! Dus niet afwachten en toekijken of het goed komt, maar nu heldere toezeggingen.

Benut de kansen!

Zowel voor vergroening als voor overgangsbeleid heeft de staatssecretaris openingen geboden in haar brief. Maar, dat is nog onvoldoende, daarom roep ik de Kamer op om nu al concrete aanpassingen te doen: benut de kansen die de Europese  Commissie biedt voor vergroening en realiseer het gewenste overgangsbeleid voor kwetsbare sectoren. De afgelopen weken hebben we concrete voorstellen ingediend, met deze oproep steek ik de landbouwwoordvoerders nog eens een hart onder de riem en vraag ze om de jaren van GLB-overleg tot een goed einde te brengen. Nederlandse boeren en tuinders rekenen op u!

Albert Jan Maat,
LTO

 

Deze blog is overgenomen van www.lto.nl >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *