Europees Parlement wil geen verbod op bestrijdingsmiddelen in EFA’s

Het Europees Parlement wil geen verbod op bestrijdingsmiddelen in ecologische aandachtsgebieden, zoals de Europese Commissie heeft voorgesteld. De Landbouwcommissie is tegen.

Vanggewassen

Zo’n verbod zou de teelt van eiwithoudende gewassen ernstig bemoeilijken. Voor een meerderheid in de commissie Landbouw van het Europees Parlement was dat vorige week een reden om het voorstel af te wijzen, schrijft Boerderij Vandaag op 31 mei 2017. (Bron: Agriholland)

‘Onzalig besluit van de baan’

Annie Schreijer-Pierik, Europarlementarier voor het CDA, is er blij dat deze verscherping van de vergroeningseisen van de baan is, schrijft ze in haar blog op Boerderij.nl. “Europarlementsleden in de landbouwcommissie hebben een stokje gestoken voor het onzalige besluit om gewasbeschermingsmiddelen in de ecologische aandachtsgebieden te verbieden”, schrijft zij.

Weinig risico maar ook weinig biodiversiteit

Voor akkerbouwers zijn vanggewassen een aantrekkelijke optie om de verplichte 5% ecologisch aandachtsgebied in te vullen, met weinig risico. 90% van het verplichte vergroeningsareaal wordt dan ook ingevuld met deze eiwithoudende gewassen. Vanggewassen dragen echter vrijwel niets bij aan voor biodiversiteit, stelden WER-onderzoekers vorige maand, terwijl dat natuurlijk het oorspronkelijke doel was van de ecologische aandachtsgebieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *