EU-landbouwministers achter GLB-plan van Hogan

De Europese landbouwministers willen niet dat de lidstaten de mogelijkheid krijgen om de eigen boeren extra inkomenssteun te geven. De ministers vinden ook dat het nieuwe GLB de landbouw moet stimuleren om meer te doen voor klimaat, biodiversiteit en milieu.

Eerste debat

Dat bleek tijdens het eerste debat van de EU-landbouwministers (maandag 11 december) over de voorstellen die landbouwcommissaris Phil Hogan twee weken geleden presenteerde. De kernpunten van Hogans GLB-plan zijn vereenvoudiging, ruimte voor nationale invulling en meer aandacht voor klimaat en duurzaamheid.

Brussel bepaalt doelen

De landbouwministers zijn het eens met Hogan waar het gaat om nationale invulling van het beleid. De doelen van de prestaties die door boeren moeten worden geleverd om een toeslag uit Brussel te krijgen, worden in Brussel bepaald. Hoe die doelen worden gehaald, is een zaak van de landen zelf. Hogan pleitte daar al voor, de landbouwministers steunen hem daarin.

Ruimte voor nationale invulling betekent volgens de ministers niet dat de lidstaten meer vrijheden krijgen om hun boeren extra subsidies te geven. Vereenvoudiging van de GLB-regelgeving wordt overigens door alle lidstaten toegejuicht.

Voor behoud budget

De invulling van het nieuwe GLB (2020 – 2026) is voor een belangrijk deel afhankelijk van het landbouwbudget. De ministers van Financiën nemen daarover in het voorjaar van 2018 een besluit. De landbouwministers zijn voorstander van behoud van het budget voor de land- en tuinbouw.

Copa voor aansturing door Brussel

De Europese boerenbond COPA sprak op 11 december met de landbouwministers. De bond wil dat het landbouwbeleid ook na 2020 vanuit Brussel wordt aangestuurd. Met de doelen van Hogan is COPA het in grote lijnen eens. Uitvoering vraagt om een stevig budget. Aanscherping van de doelen betekent meer geld voor de boeren, vindt de bond.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *