EP, EC en Raad van Landbouwministers akkoord met aanpassingen GLB

olifantsgras

De Raad van Landbouwministers, het Europees Parlement en de Europese Commissie bereikten op donderdag 12 oktober een politiek akkoord over enkele aanpassingen van het GLB. De overeengekomen aanpassingen zullen het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vereenvoudigen door middel van een reeks technische verbeteringen van de vier GLB-verordeningen: rechtstreekse betalingen, plattelandsontwikkeling, gemeenschappelijke marktordening en de horizontale verordening. Het gaat onder meer om enkele amendementen van Bas Belder, lid van het Europees Parlement voor de ChristenUnie/SGP.

Een van de wijzigingen is het laten mee tellen van spelt bij de gewasdiversificatie. Ook komen er meer mogelijkheden voor de invulling van de ecologische aandachtsgebieden: vanaf 2018 kunnen ook olifantsgras, zonnekroon en honingrijke planten worden gezaaid. Voorwaarde daarvoor is dat de lidstaten dit mogelijk maken in hun eigen uitvoeringsregeling. Deze procedure moet in Nederland nog worden doorlopen.

Jonge boeren kunnen vanaf volgend jaar de volledige 5 jaar een jonge-boerenpremie toegekend krijgen. In de huidige situatie worden jonge boeren gekort voor het aantal jaren dat ze al in maatschap zaten, maar geen premie hadden aangevraagd.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *