Europees Parlement kritisch over GLB-plannen

EU-parlement

Het Europees Parlement heeft meer dan zeshonderd wijzigingsvoorstellen ingediend op de GLB-voorstellen van de landbouwcommissaris Phil Hogan. De bedoeling is dat in februari over deze voorstellen wordt gestemd.

In een landbouwdebat in het Europese Parlement vorige week kwam Hogan onder vuur te liggen naar aanleiding van het kritische rapport van de Europese Rekenkamer over de plannen voor het GLB in 2021 – 2027.

Kritiek rekenkamer

Volgens de rekenkamer zijn de milieu- en klimaatdoelen niet duidelijk omschreven en ook niet gekwantificeerd. Dat een groot deel van de GLB-premies ook na 2020 direct aan boeren worden uitbetaald in de vorm van hectaretoeslagen, vindt de rekenkamer geen goed idee.

Het instrument van de hectaretoeslagen is niet geschikt om milieuvraagstukken aan te pakken en ook niet doelmatig om de inkomens van boeren te ondersteunen, staat in het rapport van de rekenkamer. De Europese Commissie vindt overigens dat de rekenkamer te vroeg een oordeel velt, omdat veel maatregelen op dit moment nog niet concreet zijn ingevuld.

Hectaretoeslagen

Jan Huitema
Jan Huitema

Ook de Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema (VVD) zet vraagtekens bij de hectaretoeslagen. Geen premies meer op basis van het grondareaal, maar op basis van de resultaten die de ondernemer behaalt, stelt Huitema voor.

Europarlementariër Annie Schreijer (CDA) vindt dat er snel duidelijkheid moet komen over het GLB-budget. Zolang de EU-landen ruzie maken over de Europese begroting kan het EU-parlement geen oordeel vellen over de GLB-voorstellen, zegt Schreijer.

De Europese Commissie wil dat de Europese Parlement medio februari over het GLB 2021 – 2027 stemt. Dan kan de besluitvorming nog net voor de Europese verkiezingen worden afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *