Europees Parlement wil meer geld voor GLB

 

Het Europees Parlement vindt dat het budget voor het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid omhoog moet. Bezuinigingen op het GLB vindt de meerderheid in het parlement niet acceptabel.

Volgens de meerderheid van het parlement moet de bijdrage van de lidstaten in periode 2021 – 2027 omhoog van 1% van het bruto binnenlands product naar circa 1,3%. Het Nederlands kabinet is tot nu toe tegen een hogere bijdrage aan de Europese Unie.

Nieuwe EU-taken

De Europese Commissie wil extra geld vrijmaken voor taken als klimaatbeleid, veiligheid en grenscontroles. Dat geld moet vrijkomen door te bezuinigen op het bestaande beleid en deels door extra bijdragen vanuit de lidstaten. Dat laatste is vooral nodig vanwege de Brexit.

De christendemocraten en socialisten in het Europese Parlement toonde zich deze week voorstander van een ruimere EU-begroting. De liberale fractie met daarin vertegenwoordigers van VVD en D66 zijn juist tegen verhoging van de bijdragen uit de lidstaten.

De Europese Commissie komt op 2 mei met haar voorstel voor de begroting 2021 – 2017. Vervolgens buigen de regeringsleiders zich over dat voorstel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *