Europese landschapsorganisaties hopen op nieuw GLB

Het nieuwe GLB biedt de ultieme kans om waardevolle cultuurlandschappen te redden. En om nieuwe elementen aan te planten. Die oproep door Vereniging Nederlands Cultuurlandschap samen met andere landschapsorganisaties in een brief aan de Europese Commissie en het Europees Parlement.

De organisaties maken zich grote zorgen over het verdwijnen van landschapselementen in het agrarische cultuurlandschap. In hun brief vragen zij de Europese Commissie en het Europees Parlement de achteruitgang van de biodiversiteit een halt toe te roepen. De brief is ondertekend door organisaties uit Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland en België.

Heggen en sloten

Het gaat slecht met de Europese boerenlandnatuur, schrijven de organisaties. Dit terwijl Europa het oudste en meest gevarieerde netwerk van cultuurlandschappen ter wereld herbergt. De heggen, sloten, stenen muurtjes, houtwallen en terrassen vormen niet alleen het gezicht van ons landschap, maar zijn ook cruciale dragers voor wilde flora en fauna.

Opnemen ammoniak

Volgens de landschapsorganisaties spelen heggen en houtwallen bovendien een belangrijke rol bij het invangen van fijnstof, het opnemen van ammoniak en het binden van CO2. “Helaas verdwijnen deze landschapselementen in rap tempo, en keldert hiermee de biodiversiteit in Europa.”

Redding door GLB

Volgens de organisaties is het GLB een goed instrument om de nog overgebleven waardevolle erfgoedlandschappen te redden. Bovendien kan het nieuwe GLB een netwerk van nieuwe landschapselementen mogelijk maken.

 

Meer informatie:
brief van landschapsorganisaties

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *