Geen vervroegde uitbetaling betalingsrechten 2016

Ook dit jaar worden de betalingsrechten voor 2016 niet vervroegd uitgekeerd. Dit is in principe toegestaan door de Europese Commissie: vanaf 16 oktober mogen de betalingsrechten voor 70% worden uitbetaald. Nederland maakt, ondanks aandringen van LTO, geen gebruik van dat recht.

Van Dam: Twee keer uitbetalen vertraagt

LTO heeft er bij staatssecretaris Van Dam op aangedrongen om dit wel te doen, gezien de slechte marktomstandigheden in een aantal sectoren. De staatssecretaris heeft besloten om deze ruimte niet te benutten, omdat tweemaal uitbetalen ervoor zorgt dat de afhandeling gemiddeld trager verloopt. Andere lidstaten betalen wel vanaf 16 oktober een voorschot uit, of zelfs het hele bedrag door 30% uit eigen middelen op eigen risico voor te financieren.

LTO boos over trage afhandeling bezwaren

Dat dit de afhandeling vertraagt vindt LTO een slap argument. Die is namelijk al ontzettend traag. Zo zijn er 6500 bezwaren ingediend over het besluit betalingsrechten 2015, waarvan er wekelijks 200 worden afgehandeld. LTO dringt er daarom bij het ministerie op aan om meer capaciteit beschikbaar te stellen voor de afhandeling van de bezwaren.

Lees meer op Agriholland.nl >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *