Gelezen bij Boerderij: ‘Nieuw GLB: hakken in het zand of niet?’

“Het is te gemakkelijk om invulling te geven aan het GLB”, schrijft akkerbouwer Arie Noordam uit de Hoeksche Waard in een blog op boerderij.nl. Zaai vanggewassen na de graanoogst en je bent er al bijna. Dat is de verdienste van de lobby van LTO. Voor akkerbouwers een schot voor open doel, stelt Noordam. Want akkerbouwers doen dat altijd al, regel of niet.

Biodiversiteit als trekpleister

“Neem nu onze eigen Hoeksche Waard, een trekpleister voor mensen uit de nabije steden, die, al komen ze voor de akkerranden, ook breder geïnteresseerd raken. Door de nieuwe regels is minder geld beschikbaar voor de biodiversiteit, omdat een deel gebruikt wordt voor de saaie vanggewassen. Neem het de telers maar eens kwalijk dat ze kiezen voor de makkelijke weg. We hadden met onze creativiteit kleur kúnnen, maar vooral móeten geven aan onze omgeving, onze bedrijven.”

Draagvlak en continuïteit

Noordam vraagt zich ook af of dit houdbaar is in de toekomst. “Wij hadden als sector plannen moeten uitvoeren die zo’n impact hebben op de consument, dat de overheid graag geld investeert in de conti­nuïteit van die plannen”, stelt hij. “LTO had er goed aan gedaan dat te stimuleren en niet meteen de hakken in het zand moeten zetten.”

U kunt de volledige tekst lezen op boerderij.nl >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *