Gelijk speelveld? Grensboeren vertellen

Europa heeft een gemeenschappelijk landbouwbeleid, maar alle lidstaten geven daaraan hun eigen invulling. Nederlandse boeren concurreren daardoor niet met gelijke wapens, vinden veehouders die op de grens wonen.

Het Vakblad VeeteeltVlees laat in een artikel Grens(land)boeren vijf vleesveehouders aan het woord die op de grenzen van Nederland, België, Frankrijk en Duitsland werken. Zij constateren veel verschillen tussen landen, bijvoorbeeld in wetgeving. Zo mogen Waalse en Franse veehouders eerder mest uitrijden dan de Vlaamse. En bij veetransport naar Duitsland moet vee in quarantaine en de mest worden gehygiëniseerd, andersom gelden die regels niet.

Ook zijn er prijsverschillen tussen lidstaten. De Nederlandse Eddy en Lieve Claeys halen om die reden loonwerkers en veevoederleveranciers uit België. Ook Duitse loonwerkers en stroleveranciers blijken goedkoper dan Nederlandse, vertelt een andere veehouder. Voor brandstof zijn de verschillen nog groter: rode diesel in België kost 57 cent, terwijl die in Nederland 80 cent kost.

U vindt het artikel op groenkennisnet.nl >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *