GLB-budget steeds meer onder druk

De omvang van de financiële steun aan boeren en tuinders in de Europese Unie staat onder zware druk. EU-commissarissen geven de laatste weken waarschuwingen af dat het GLB-budget omlaag gaat. Een van hen is Günther Oettinger, de eurocommissaris van Begroting en Personeelszaken.

Brexit

Günther Oettinger
Günther Oettinger

Volgens Oettinger moet het landbouwbudget omlaag van 38% naar 30% van de EU-begroting. Dat is volgens hem noodzakelijk vanwege de Brexit – de uittreding van het VK slaat een gat in de begroting van €12 miljard – en ook omdat maatregelen genomen moeten worden op het gebied van veiligheid en immigratie. Dat laatste betekent een kostenpost van zo’n €10 miljard per jaar.

EU-begroting

In 2018 bedraagt de EU-begroting €145 miljard. Daarvan is €56 miljard bestemd voor het GLB, waarvan €41 miljard voor directe betalingen.

Klaas Johan Osinga van LTO Nederland becijferde onlangs wat de gevolgen kunnen zijn van de Brexit. In zijn berekening ging hij ervan uit dat de Brexit voor de helft voor rekening komt van het GLB en dat de lidstaten bereid zijn andere gaten te dichten door hun bijdrage te verhogen.

Directe betalingen

Het bedrag dat dan beschikbaar komt voor directe betalingen aan boeren is volgens Osinga €30 miljard euro in 2021. Voor Nederland betekent dit bij een gelijkblijvende verdeling over de lidstaten een daling van €732 miljoen euro in 2019 naar €534 miljoen in 2021.

Verdeling over lidstaten

De LTO-medewerker acht het overigens mogelijk dat de verdeling van de GLB-gelden gaat veranderen. In dat geval kan de bijdrage aan de Nederlandse landbouw nog veel verder dalen. Hij noemt daarbij een hectaresteun van 250 euro per hectare bij de start van de volgende GLB-periode. Osinga zegt erbij dat LTO zich blijft inzetten voor handhaving van het huidige GLB-budget.

Hogere afdracht

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie pleitte onlangs voor een hogere afdracht van de lidstaten aan de EU. Hij vindt dat de maximale bijdrage van 1% van het BNP losgelaten moet worden. De Europese Boerenbond Copa steunt Juncker op dit punt, omdat dit de enige manier is om het landbouwbudget na de Brexit op peil te houden.

Inspraak

Overigens kunnen Europese burgers meepraten over de toekomstige uitgaven van de EU. Oettinger organiseert hiervoor een aantal consultaties. “Ik presenteer geen voorstellen zonder dat ik vooraf intensief praat met alle belanghebbenden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *