GLB-Estafette 1: akkerbouwer Nardy Vette

Deze zomer vragen we verschillende agrariërs naar hun ervaringen met het nieuwe GLB: wat is er veranderd, wat zou u graag anders zien? Met in deel 1:

Nardy Vette, akkerbouwer in Dronten

Naam: Nardy Vette van maatschap De Jong-Vette, Dronten
Bedrijf: Gangbaar akkerbouwbedrijf van ongeveer 100 hectare met aardappelen, suikerbieten, graan, winterpeen en uien.

Wat is er voor u veranderd door de hervorming van het GLB?

“Groenbemesters deden we al, de belangrijkste verandering is dat de vergroening nu verplicht is. Dat betekent dat we nu ook echt moeten meten dat de groenbemesters acht weken op het land staan. Ik vind de regeling aardig uitgekleed trouwens, voor ons valt de invulling van de vergroening erg mee. We zijn ook akkerranden aan het proberen, de vorige keer was dat niet echt een succes, dus dat is nog even afwachten.
Hoe onze inkomenstoeslag nu uitpakt? Dat weet ik eigenlijk niet precies. Hij is denk ik dit jaar iets naar beneden gegaan, maar dat gaat ‘ie al jaren.”

Hoe zit het met de administratieve lasten?

“We zijn Veldleeuwerik-teler, en doen invulling van de vergroening dan ook via dat pakket. We hebben ongeveer 5 hectare ingevuld met groenbemester en verder zoveel mogelijk met akkerranden. Die randen moest ik apart aangeven. Ik heb daardoor dit jaar wel erg lang over de administratie gedaan, omdat ik de percelen opnieuw moest intekenen. En we moesten wachten tot RVO zijn percelenprogramma had aangepast; volgens het Veldleeuwerik-pakket mag je sloot bij de akkerrand meetellen, maar dat was technisch in het programma niet mogelijk. Maar de volgende keer zal alles wel makkelijker worden.”

Welke vragen hebt u nog? Wat hebt u nodig?

“Alles kwam wel erg aan de late kant. Twee dagen voor we moesten inzaaien werden de nieuwe regels pas bekend. Bij zulke grote veranderingen vind ik dat RVO toch wel moet zorgen dat alles op tijd bekend is. En vooral ook duidelijk is. Er zijn echt heel veel verschillende regels, zoveel uitzonderingen, het was een hele puzzel. Zelfs de adviseur wist niet overal antwoord op. En RVO stuurt wel nieuwsbrieven, maar binnen de website verdwaal je.
Zo was voor ons eerst onduidelijk wat met de akkerranden nou eigenlijk wel en niet mee zou tellen voor de vergroening. En de zaadleveranciers waren er ook nog helemaal niet op ingespeeld. Dan wordt het wel moeilijk om mee te doen. Bovendien hadden we een koud voorjaar, dus het is afwachten of de randen goed opkomen. Uiteindelijk zijn we er aardig uitgekomen, maar ik hoop dat ze straks soepel zijn met de controles. Je komt er pas achter als je iets fout hebt gedaan, als je controle krijgt. Daar ben ik ook wel eens bang voor, dat je onbewust iets fout hebt gedaan en dat daar meteen consequenties aan vastzitten.”

Wat is uw wens voor het GLB na 2020?

“Het is jammer dat je als boer verplicht 5% goede grond uit productie moet nemen. Die andere 100 hectare vind ik eigenlijk ook natuur. Als Veldleeuwerik-teler gaan we al bewust met milieu om. En de meeste boeren hier zijn uit zichzelf al wel bezig met vergroening. Het liefst zou ik dus met de volgende hervorming zien dat die verplichte vergroening er weer af wordt gehaald.

Maar ik ken ook boeren die alleen akkerranden deden zolang er een vergoeding tegenover stond, dan doe je het niet uit overtuiging. Dat vind ik wel jammer, als boeren het alleen voor het geld doen. Ik vind het zelf heel mooi, die bloeiende akkerranden. Het is niet altijd efficiënt, dus dat is een beetje dubbel, want we willen ook graag efficiënt werken.

En je moet ook realistisch zijn: ik denk dat het met de vergroening de komende jaren alleen nog maar strenger wordt. Laten we er dus maar aan wennen. Als de controles dit jaar maar soepel verlopen, zodat we de kans krijgen uit te vinden wat precies de bedoeling is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *