GLB is speerpunt van LTO Nederland

Marc Calon
LTO-voorzitter Marc Calon

Voor LTO Nederland is de hervorming van het GLB een van de speerpunten van de organisatie in 2018. Dat zegt LTO-voorzitter Marc Calon in Boerderij Vandaag.

Calon liet eerder weten redelijke positief te staan tegenover de voorstellen voor landbouwcommissaris Hogan voor de volgende GLB-periode. Hogan maakte deze eind november 2017 bekend.

Uittreding VK

Calon maakt zich zorgen over het GLB-budget. Hij wijst op de gevolgen van de Brexit. “De uittreding kan grote gevolgen hebben, omdat het VK een nettobetaler van de EU is. Bovendien wordt vanuit andere Europese taken zoals het migratievraagstuk, aan het budget getrokken.”

Volgens Calon azen Oost-Europese landen op een hogere bijdrage uit het Europese budget. “Maar die wens is tot nu toe aardig getemperd.”

Over de invulling van het nieuwe GLB-beleid verwacht de LTO-voorzitter in 2018 geen duidelijkheid. Hij wijst op de Europese verkiezingen in 2019. De dan aantredende Europarlementariërs zullen invloed willen hebben op het GLB voor de periode 2020 – 2026, verwacht Calon.

Puntensysteem

Akkerbouwvoorman Jaap van Wenum van LTO vindt het EU-landbouwbudget op peil moet blijven. Hij pleit voor de invoering van een puntensysteem voor de vergroening. Zo’n systeem moet door de lidstaten worden ontwikkeld, passend bij de regionale productieomstandigheden. “Telers krijgen dan punten als ze bepaalde maatregelen nemen om de biodiversiteit te verbeteren of om de klimaatdoelen te realiseren.”

Bij deze maatregelen denkt Van Wenum aan de inzaai van vanggewassen en aan het gebruik van bodemverbeterende meststoffen in plaats van kunstmest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *