Goedkeuring POP’s vertraagd

De goedkeuring van de plattelandsontwikkelingsprogramma’s 2014-2020 (POP3) in Brussel is enorm vertraagd, schrijft econoom Alan Matthews op capreform.eu

Bijna alle 118 programma’s zijn inmiddels ingediend, voor 75 programma’s heeft de Commissie opmerkingen retour gestuurd. Maar de Europese Commissie verwacht aan het eind van dit jaar maar 10 programma’s goed te hebben gekeurd. Nog 15 programma’s volgen eind maart, maar het merendeel van de programma’s zal niet zijn goedgekeurd voor mei 2015, 18 maanden of meer na de start van de zeven jarige programmaperiode.

De vertraging kan problemen opleveren voor financiering binnen het POP. Omdat voor bijvoorbeeld agromilieu-klimaatmaatregelen geldt dat nieuwe projecten alleen jaarlijks kunnen worden gestart, kunnen veel boeren pas in januari 2016 voor een nieuwe plan intekenen. Maar ook andere vormen van financiering worden vertraagd.

Snellere besluitvorming, gestroomlijnde procedures, een duidelijkere definitie van prioriteiten en een flexibelere benadering ten aanzien van cofinanciering zijn mogelijke oplossingen, werd geconcludeerd in het EU Budget Review 2010 van de Europese Commissie. Desalniettemin is de situatie voor deze programmaperiode verslechterd. Na goedkeuring van alle programma’s volgend jaar zou het Europees Parlement een expertgroep moeten aanstellen om de programmacirkel te verbeteren, aldus Matthews.

Lees meer op capreform.eu >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *