Groenbemester doodt aaltjes en voldoet aan GLB-verplichting

De natuurlijke gassen die vrijkomen uit de groenbemester Caliente (een mosterd-variant) doden aaltjes. Daarmee kunnen akkerbouwers schadelijke aaltjes aanpakken zonder chemische ontsmettingsmiddelen en tegelijk voldoen aan de GLB-verplichting voor vergroening. Dat blijkt uit het praktijknetwerk ‘Hoge opbrengst en schoon water door gegronde aanpak’.

Het inzetten van een vanggewas is verplicht na teelt van mais en granen op zandgronden om stikstof te binden. Groenbemesters kunnen een mooie bijdrage leveren aan organische stofopbouw in de bodem. Maar het kan ook problemen geven door de vermeerdering van schadelijke aaltjes in de groenbemester. Daarom moet je de groenbemester slim kiezen.

In het Praktijknetwerk ‘Hoge opbrengst en schoon water door grondige aanpak’ werkten 5 gangbare en biologische akkerbouwers aan een optimaal bodembeheer. Het enthousiasme van de deelnemers was zo groot, dat zij onder leiding van CLM en DLV Plant nog een jaar extra zijn doorgegaan.

Akkerbouwer Toon van der Heijden probeert in het praktijknetwerk drie combinaties groenbemesters uit. Hij voldoet daarmee ook direct aan de GLB-vergroeningsverplichtingen, namelijk dat gewerkt moet worden met mengsels en bewerken pas 10 weken na het zaaien mag. Deze week heeft hij de groenbemester Caliente ondergewerkt en vrijwel luchtdicht afgedekt, zodat de gassen in de grond blijven.

Lees meer over het project op clm.nl >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *