Hoe Gemeenschappelijk is het GLB?

Ik vraag mij af of een gemeenschappelijk aanpak nog wel de beste is, gezien de sterk uiteenlopende productiestructuren in Europa. Hoe kan je nu hetzelfde beleid voeren voor een grote graanteler in het bassin Parisien als voor de boer met drie koeien in Polen?

Van markt- en prijsbeleid …

Het GLB is van het begin in de jaren zestig van de vorige eeuw opgezet als een markt- en prijsbeleid met interventie, exportrestituties en variabele invoerheffingen. Om een gemeenschappelijke landbouwmarkt zonder grenzen te creëren was een uniforme centraal geleide toepassing cruciaal. In alle landen van de Unie werden dezelfde maatregelen toegepast. De Commissie zat er bovenop als landen hier nationale steun aan toevoegden. Dat was staatssteun en moest dus aangepakt worden.

… naar inkomenstoeslagen

Anno 2016 is de context waarin het GLB functioneert een totaal andere: in plaats van markt- en prijsbeleid hebben de landbouwministers besloten om de nadruk te leggen op de inkomenstoeslagen aan boeren. De successieve uitbreidingen van de EU hebben bovendien geleid tot totaal verschillende belangen van de boeren en tuinders in de lidstaten. Wat ten tijde van de EU-6 nog denkbaar en uitvoerbaar was, is nu langzamerhand een nachtmerrie geworden. De Europese Commissie houdt nog steeds de notie overeind dat zij verantwoordelijk is voor een gemeenschappelijk beleid, maar dat is vanuit Brussel schier onmogelijk.

Regionaal landbouwbeleid?

Waarom gaan we niet toe naar een meer regionaal landbouwbeleid waarbij de lidstaten de mogelijkheid krijgen om een meer op de regio toegespitst beleid te voeren? Een beleid dat past bij de structuur van de landbouw in dat land zonder een centraal in Brussel gevulde instrumentenkoffer. Critici zullen wijzen op het gevaar van concurrentievervalsing (‘level playing field’) binnen de EU, maar dat valt volgens mij wel mee. Het belangrijkste onderdeel van het GLB is de inkomenssteun en die is veel minder concurrentiegevoelig dan de vroegere markt- en prijssteun. Bovendien is inkomensbeleid in de EU nog steeds het domein van de lidstaten, kijk maar naar de sociale voorzieningen. Waarom zou de landbouw daar een uitzondering op vormen? Dus denk eens aan een regionale aanpak, zou ik zeggen.

 

Henk Riphagen
Beleidscoördinator agro-economie at Ministerie van Economische Zaken

Wat vindt u? Reageer op  stelling 8: ‘We moeten naar een regionaal landbouwbeleid’

 

3 reacties op “Hoe Gemeenschappelijk is het GLB?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *