Hogan opent uitgebreide consultatie over toekomst van het GLB

Vandaag heeft EU-commissaris Hogan de grote EU-consultatie over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid geopend. Hogan wil graag van boeren, burgers en buitenlui horen wat zij verwachten van het GLB, en welke kant het beleid zich op moet ontwikkelen.

Belangrijke thema’s in de consultatie zijn een andere invulling van de directe betalingen aan boeren en het vereenvoudigen van het GLB. Ideeën voor een andere invulling van de directe betalingen gaan in de richting van meer aandacht voor risicomanagement zodat boeren worden beschermd tegen te grote prijsfluctuaties, en een grotere koppeling aan maatschappelijke tegenprestaties. Dat laatste is in  de laatste hervormingsronde geïntroduceerd in de vorm van de vergroening maar er is veel kritiek dat dit in de huidige vorm geen effect heeft.

Het is een uitgebreide vragenlijst met 33 vragen, grotendeels multiple choice-vragen. U vindt de vragenlijst hier. Hogan benadrukte in de persconferentie dat het een open proces is, en dat er niet van te voren gestuurd wordt. De persconferentie is vastgelegd op deze  video.

De consultatieperiode duurt 12 weken. In de komende weken zullen thema’s uit de vragenlijst aan de orde komen op deze website. Met deskundigen en betrokken zullen de thema’s uitgediept worden. Volgende week zal gestart worden met het thema vergroening.

hashtag op twitter in Nederland: #toekomstGLB

hashtag op twitter in EU: #futureofCAP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *