Tweede Kamer voor olifantsgras als groengewas

De meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag 26 juni voor de motie van de SGP om olifantsgras vanaf 2019 toe te staan als vergroeningsgewas.

De Europese Commissie maakte vorig jaar nieuwe vergroeningsopties bekend. De teelt van olifantsgras past volgens de commissie binnen de vergroeningsregels. In Nederland is veel discussie ontstaan over toestaan van het gewas.

Minister Schouten deed vorige week de toezegging dat zij bij een Kamermeerderheid olifantsgras gaat opnemen op de lijst van vergroeningsgewassen in ecologische aandachtsgebieden. Nederland moet de lijst met vergroeningsgewassen voor 1 augustus indienen in Brussel.

Volgens indiener van de motie SGP-kamerlid Roelof draagt olifantsgras bij aan de biodiversiteit en legt het veel CO2 vast. Het gewas is ook een grondstof voor afbreekbare verpakkingen.

Volgens onderzoekers van de WUR draagt olifantsgras onvoldoende bij aan de beoogde vergroening van de landbouw. Het gewas is niet aantrekkelijk voor insecten en in het eerste jaar van de teelt is onkruidbestrijding noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *