Landbouwbeleid blijft nodig naast voedselbeleid

Appels, Pixabay.com

‘Een voedselbeleid zonder landbouwbeleid is naïef. Dat stelt bestuurskundige Jeroen Candel in zijn proefschrift Putting Food on the Table. Candel promoveerde deze week aan de Wageningen Universiteit.

Op Nederlands niveau wordt steeds vaker geroepen om de transitie in te zetten van een landbouwbeleid naar een voedselbeleid. In Europa gebeurt iets soortgelijks. Voor zijn proefschrift  onderzocht Candel of dat nou eigenlijk een goed idee is, die omschakeling van Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) naar een Gemeenschappelijk Voedselbeleid. En in hoeverre is zo’n transitie al ingezet?

Candel trekt twee belangrijke conclusies:

  • De transitie naar een meer integraal Europees voedselbeleid is nog amper ingezet: politici verwijzen te pas en te onpas naar het belang van zo’n beleid, in uiteindelijke beleidsuitkomsten zien we daar maar weinig van terug. Een voorbeeld: hoewel de Europese Commissie voedselzekerheid tot het belangrijkste doel van het hervormde GLB bestempelde, werd er in de daadwerkelijke onderhandelingen met geen woord over gerept.
  • Een evolutie van GLB naar voedselbeleid is wellicht niet de juiste weg voorwaarts is. Een voedselvisie is absoluut wenselijk, maar een separaat landbouwbeleid blijft nodig: landbouwbeleid is ontzettend complex en raakt aan de voorziening van allerlei publieke taken. Daardoor s een zekere mate van regulering door gespecialiseerde beleidsmakers onmisbaar, al dan niet in dialoog met relevante stakeholders.

Lees het artikel op Foodlog.nl of download het proefschrift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *