Landbouwcommissaris heeft plan voor eerlijker sanctiesysteem

Op 18 januari presenteerde Landbouwcommissaris Phil Hogan zijn laatste pakket aan vereenvoudigingsmaatregelen voor het GLB aan de Landbouwcommissie van het Europees Parlement. Het gaat om maatregelen voor het boetesysteem. Hogan wil hiermee tegemoetkomen aan de zorgen van boeren om onbedoeld fouten te maken bij subsidieaanvragen. Aan de andere kant wil hij ook de frequentie van fouten terugdringen zodat publiek geld goed besteed wordt.

Het voorgestelde pakket maatregelen bevat drie elementen:

  • Een eerste controle van subsidieaanvragen. Boeren kunnen hun aanvragen dan binnen 35 dagen corrigeren zonder dat zij een boete krijgen.
  • Een vereenvoudiging van het sanctiesysteem. Nu worden boetes berekend aan de hand van categorieën. Sommige boetes zijn daardoor wel twee keer hoger dan het gebied waarvoor onterecht subsidie is aangevraagd. Met het nieuwe, simpele systeem geldt altijd een boete van 1,5 keer het gebied dat onterecht is aangevraagd. Declaraties van minder dan 3 procent of 2 hectare te veel, worden niet beboet.
  • Een gele kaartsysteem voor eerste overtreders. Wanneer de onterechte subsidieaanvraag minder is dan 10% van de vastgestelde oppervlakte, dan wordt de administratieve boete gehalveerd. Boeren met een gele kaart worden geregistreerd en het jaar erop gecontroleerd.

Lees meer op ec.europa.eu >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *