Landbouwraad: vaart blijft erin

De Europese landbouwministers willen het compromis over het nieuwe GLB niet meer openbreken om te onderhandelen over de onderwerpen die betrekking hebben op het meerjarig financieel kader (MFK). Dat bleek tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 15 juli.

In het akkoord dat Parlement, Raad en Commissie eind juni sloten over het GLB 2014-2020, werd geen definitief besluit genomen over onderwerpen van het GLB die te maken met de meerjarenbegroting. Deze begroting was op dat moment namelijk nog niet rond. Inmiddels is dat wel het geval. Het Europees Parlement wilde daarom opnieuw een triloog openen over de GLB onderwerpen gerelateerd aan het MFK. De landbouwministers willen het traject naar een nieuw landbouwbeleid echter niet verder vertragen, zo bleek tijdens de Raad.

Ook commissaris Ciolos heeft in een reactie op de Raad gepleit voor snelheid bij de definitieve goedkeuring van de hervorming van het GLB en het vaststellen van overgangsbepalingen. Hij hoopt op formele afronding in november. Daarnaast benadrukte de commissaris het belang van een eenvoudige nationale invulling.

Staatssecretaris Dijksma heeft het verslag van de Landbouwraad inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees ook het bericht op boerderij.nl >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *