LandschappenNL: ‘Aantasting landschap voorkomen door registratie Kadaster’

logo landschappenNL

De wijze waarop de GLB-toeslagen in Nederland worden uitgekeerd, leidt tot aantasting van het landschap. Dat zegt LandschappenNL, de koepel van de provinciale Landschappen. De organisatie pleit voor inschakeling van het Kadaster bij de registratie van landschapselementen.

Vergoeding voor elke hectare landbouwgrond

Boeren krijgen via het GLB vergoedingen voor iedere hectare die zij in gebruik hebben. Deze inkomensondersteuning wordt in Nederland echter, anders dan in België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, niet uitgekeerd voor de oppervlakte waarop landschapselementen staan. Dat heeft volgens Gerrit-Jan van Herwaarden van LandschappenNL desastreuze gevolgen.

Selectief ploegen en maaien

Van Herwaarden meldt op www.landschappen.nl dat er boeren zijn die door selectief te ploegen, te maaien en te snoeien de oppervlakte van de landschapselementen tot het minimum verkleinen om daarmee hun subsidiabele landbouwareaal te vergroten. “Kennelijk is het financiële voordeel voor deze boeren, mede gezien de hoge grond- en pachtprijzen en de extra ruimte voor mest, zo groot dat zij overgaan tot deze illegale praktijken.”

Oppervlakte bosjes verkleinen

Een andere aantasting vindt volgens Van Herwaarden plaats als boeren bosjes op hun landbouwpercelen terugbrengen tot minder dan 50 m2 of een bomenrij onderbreken tot vrijstaande bomen. “Dan mogen deze groenstructuren namelijk wel meegeteld worden voor de subsidie. Het hoeft geen betoog hoe schadelijk dat is voor de betreffende groenstructuren.”

Niet geloofwaardig

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden deze praktijken via controles eruit gefilterd. LandschappenNL vindt dat niet geloofwaardig, omdat de registratie van landschapselementen niet op orde is. “Het was zelfs de belangrijkste reden waarom Nederland, op aandringen van RVO, besloot de landschapselementen buiten de subsidiabele oppervlakte te houden”, aldus Van Herwaarden.

Registratie door Kadaster

De aantasting van het landschap is te voorkomen door een goede registratie van landschapselementen. “Het kadaster is in principe prima in staat om dat te doen, maar tot nu toe ontbreekt de opdracht om de landschapselementen op te nemen in de basisregistratie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *