LTO: ‘Niet afwachten maar nu al samen in actie komen’

LTO heeft de provincies uitgenodigd voor een samenwerking in de discussies rond het GLB na 2020. Door nu al ‘punten aan de horizon’ te zetten wil LTO voorkomen dat de provincies pas in 2020 in beeld komen, bij de uitvoering van het plattelandsbeleid.

Op 12 oktober bracht een delegatie van Nederlandse ‘landbouwambtenaren’ vanuit alle provincies een bezoek aan Brussel, om meer te weten te komen over het Europese landbouwbeleid. Ook LTO was present. Koert Verkerk en Klaas Johan Osinga van LTO gaven achtergrondinformatie, en gaven aan waar LTO staat in de discussies over het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Door economische internationalisering (handelsverdragen) en consolidatie (bijvoorbeeld Bayer-Monsanto) dreigt het Landbouwbeleid uit elkaar getrokken te worden, stelden Osinga en Verkerk. Zij stelden vragen als: kun je lokaal produceren én mondiaal concurreren? Kunnen de provincies het onderling eens worden over bijvoorbeeld jonge boerensteun of het Europese Innovatie Partnerschap (EIP)?

Wat LTO betreft komt er een vervolg aan deze bijeenkomst. Verkerk en Osinga eindigden met een oproep aan de provincies om verder samen te werken ter voorbereiding op het GLB na 2020.

Bron: LTO Noord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *