LTO pleit voor stevig GLB-budget

Minder landbouwbeleid zorgt voor meer voedselprijsschommelingen, ten koste van boer en consument. Kwaliteitszaken zoals milieu, landschap, dierenwelzijn en voedselveiligheid worden onvoldoende door de markt geregeld. En zonder GLB wordt het voor jongeren nog moeilijker om boer of tuinder te worden. Het zijn drie van de veertien argumenten van LTO waarom het GLB een belangrijk onderdeel van het Europese budget moet blijven.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat heeft een brief met de argumenten aan minister Dijsselbloem (Financiën) gestuurd. Vandaag wordt tijdens een internationale conferentie in Amsterdam namelijk gesproken over de toekomst van het Meerjarig Financieel Kader (MFK) van de Europese Unie. Met circa €53 miljard vormt het landbouwbudget een derde deel van de EU-begroting. Procentueel gezien is dat budget de afgelopen jaren steeds kleiner geworden.

Maar niet alleen boeren en tuinders, de hele maatschappij, consumenten en burgers, hebben belang bij een goed werkend Europees landbouwbeleid, aldus Maat. “Boeren bepalen óók in hoge mate hoe ons landelijk gebied eruitziet. Sterker: ze onderhouden het ook.” En daar hoort ook een solide landbouwbudget bij, zo besluit de brief.

Bron: lto.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *