LTO voor GLB-menukaart

Marc Calon

LTO Nederland wil in het nieuwe GLB (2021 – 2027) werken met een ‘menukaart’ voor boeren. Die kaart bestaat uit maatregelen met bijbehorend puntenaantal. Alleen boeren die meer punten halen dan een nader te bepalen minimumaantal krijgen de hectaretoeslag.

Dat zegt LTO-voorzitter Marc Calon in Nieuwe Oogst, het ledenblad van de organisatie.

Zo simpel mogelijk

Uitvoerbaarheid en haalbaarheid moeten uitgangspunt zijn bij de ontwikkeling van de menukaart, zegt Calon. “Het systeem moet zo worden opgezet dat het haalbaar is voor elke boer, met een zo simpel mogelijke uitvoering. We willen geen systeem waarbij op elke boerderij een ambtenaar en een politieagent moeten worden gestationeerd.”

Extra geld

Calon stelt dat de Brexit gevolgen heeft voor het meervoudig financieel kader van de Europese Unie. “Vanwege het vertrek van de Britten zal er extra geld bij moeten.” Hij hoopt dat landbouwcommissaris Phil Hogan op zijn post blijft na de Europese verkiezingen. “We weten wat we hebben met Hogan en niet wat we krijgen met een ander op die post.”

Slechte ervaring met POP3

Voorzitter Jakob Bartelds van LTO Noord laat zich in hetzelfde interview erg negatief uit over de uitvoering van de tweede GLB-pijler, POP3. “Mijn ervaring daarmee zijn ronduit slecht. We waren twee tot drie jaar op weg in deze periode van zeven jaar, voordat er geld vrijkwam.”

Volgens Bartelds is POP3 weinig aantrekkelijk voor de agrarische sector. “Het blijkt gigantisch moeilijk om daar als boer aan te komen. Je moet in collectieven denken of je hebt bureaus nodig die zo’n aanvraag indienen. En dan komt er uiteindelijk veel te weinig geld op het boerenerf.”

De regionale LTO-voorzitter vindt dat de POP-regeling afgestemd moet worden op de wijze waarop boeren investeren in duurzaamheid. “Het moet passen in het ritme van een bedrijf. Jonge boeren met veel schulden hebben geen geld om te investeren. Als je een goed jaar hebt gehad en je kunt het nu doen, dan moet ook de subsidieregeling beschikbaar zijn.”

Interview met LTO-bestuurders in Nieuwe Oogst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *