Milieuorganisaties bezorgd over GLB-voorstellen

Groen Limburg

Vier grote milieuorganisaties vrezen dat de lidstaten hun nationale landbouwplannen prioriteit geven boven de vergroeningsdoelen van de EU. De klimaat-, milieu- en gezondheidsdoelen moeten daarom in het GLB verplicht worden gesteld.

 

Dat schrijven European Environmental Bureau, Greenpeace, Birdlife Europe en World Wildlife Fund in een gezamenlijke brief aan de directeur-generaals van de betrokken Europese departementen. De organisaties baseren zich op de voorstellen van de Europese Commissie die in de afgelopen periode bekend zijn geworden.

Meer ruimte lidstaten

De Europese Commissie wil de lidstaten meer ruimte geven om prioriteiten te stellen. Landen maken een strategisch plan waarin zij aangeven op welke wijze zij de groene GLB-doelen gaan invullen in de praktijk. Die plannen worden vervolgens door Brussel beoordeeld.

Waarborgen

De vier milieuorganisaties maken

zich bezorgd over deze aanpak. Zij vrezen voor een renationalisatie van het landbouwbeleid waarbij de milieu- en klimaatdoelen sneuvelen. De nieuwe GLB-afspraken moeten daarom waarborgen bevatten om te voorkomen dat GLB-middelen worden uitgegeven aan subsidies die schade aan het milieu, de natuur en het klimaat veroorzaken.

Wetenschappelijke onderbouwing

De organisaties willen dat de Europese Commissie voldoende tijd uittrekt voor de analyse van de nationale GLB-plannen. Vooral om die plannen te beoordelen op hun waarde voor milieu en klimaat. De plannen van de lidstaten moeten wetenschappelijk worden onderbouwd, vinden de milieuorganisaties.

Geloofwaardigheid EU

Als het nieuwe GLB niet leidt tot een duurzame vorm van landbouw zal dat de geloofwaardigheid van de Europese Unie ondermijnen, schrijven de organisaties.

Eén reactie op “Milieuorganisaties bezorgd over GLB-voorstellen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *