Must read: ARC2020 over de ontwikkelingen rond EFA’s

Het ecologisch aandachtsgebied (ecological focus area, EFA, onderdeel van de vergroening) staat opnieuw ter discussie, dankzij een gedelegeerde handeling (februari 2017) die mogelijk pesticiden in EFA’s gaat verbieden. ARC2020 brengt daarop de ontwikkelingen rond de EFA’s in beeld.

Dit aan de hand van het Commissie-rapport ‘on the implementation of the ecological focus area obligation under the green direct payment scheme’, dat verscheen op 29 maart. Aan het eind van het rapport raadt de Commissie af om het verplichte percentage EFA’s (nu 5%) te verhogen. Een teleurstelling, vindt ARC2020. Toch is het rapport het lezen waard, omdat Hogan wel de intentie heeft pesticiden in EFA’s te verbieden.

ARC2020 neemt het rapport onder de loep: welke maatregelen kiezen boeren in verschillende lidstaten en waarom, en wat is het effect van EFA’s?

Er is meer land ingericht als EFA dan de verplichte 5%, zegt de Europese Commissie in het rapport. Daarom kiest zij waarschijnlijk niet voor het verhogen van het oppervlak, concludeert ARC2020. ARC2020 merkt daarbij op dat productief gebruik oorspronkelijk geen onderdeel was van EFA’s. Desondanks werden vanggewassen toegestaan, sterker: de wegingsfactor voor vanggewassen werd aangepast van 0,3 naar 0,7. Niet 3,33 hectare maar 1,43 hectare vanggewassen staat gelijk aan 1 hectare EFA, ook als daarop pesticiden worden gebruikt. Dat werkt niet voor biodiversiteit. Echte impact wordt niet gemeten, en dat is onvoldoende verantwoording van besteding van publiek geld, vindt ARC2020. Mensen verliezen op deze manier nog meer het vertrouwen in het GLB.

De komende maand nemen Raad en Parlement een positie in over de gedelegeerde handeling die onder andere pesticiden in EFA’s verbiedt. Er is nog steeds weerstand onder lidstaten en de geschiedenis belooft weinig verbetering, aldus ARC2020.

Lees het hele verhaal op arc2020.eu >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *