Olifantsgras mogelijk toch vergroeningsgewas

LNV-minister Schouten is bereid om olifantsgras toe te staan als vergroeningsgewas. De SGP heeft hierover een motie ingediend. Waarschijnlijk haalt de motie een meerderheid in de Tweede Kamer. De stemming is waarschijnlijk op dinsdag 26 juni.

De Europese Commissie heeft vorig jaar nieuwe vergroeningsopties bekend gemaakt. De teelt van olifantsgras past volgens de commissie binnen de vergroeningsregels. Sindsdien is er in Nederland veel discussie over de teelt van dit gewas.

Onkruidbestrijding

Volgens onderzoekers van de WUR draagt olifantsgras onvoldoende bij aan de beoogde vergroening van de landbouw. Het gewas is niet aantrekkelijk voor insecten en in het eerste jaar van de teelt is onkruidbestrijding noodzakelijk.

Vastlegging CO2

Volgens LTO Nederland past olifantsgras perfect in het toekomstbeeld van landbouwcommissaris Hogan en LNV-minister Schouten. LTO stelt dat het gewas de biodiversiteit versterkt (winterdekking voor zoogdieren en vogels) en bovendien vier keer zo veel CO2 vastlegt als bos. Olifantsgras is ook een grondstof voor afbreekbare verpakkingen en draagt dus bij aan de circulaire economie.

Genereus gebaar

Tot nu toe nam de minister het advies van de WUR over. Eerder deze week zei Schouten dat zij een ‘genereus gebaar’ wil maken als de meerderheid van de Tweede Kamer de motie van de SGP steunt waarin wordt opgeroepen om de teelt van olifantsgras toe te staan als vergroeningsmaatregel in ecologische aandachtsgebieden. Vervolgens moet Nederland dit nog aan Brussel melden. Dat moet voor 1 augustus gebeuren. Daar gaat het ministerie dan zijn best voor doen, aldus de minister.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *