Met oplossingen uit doemscenario’s je voordeel doen

Doemscenario’s, uitersten, werden er donderdag 14 april tijdens ‘Foodtopia’ gepresenteerd. Toch helpen ze ons in het denken over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Scenario overkomt je

Tijdens Foodtopia dachten boeren, burgers, food professionals en beleidsmakers samen na over de toekomst van ons voedsel. Dit gebeurde aan de hand van drie scenario’s: zelforganisatie, high tech en ineenstorting. “Deze drie scenario’s kun je niet kiezen, ze overkomen je, licht Annelie Boogerd van het ministerie van EZ toe. “Het zijn allemaal uitvergrotingen van ontwikkelingen die nu al zichtbaar zijn. Ze helpen bij het bedenken van ‘What if…’-vragen en bijbehorende antwoorden.”

Voor- en nadelen

In het geval van een zelforganisatie-scenario wordt de relatie tussen boer en burger sterker, en dat is een voordeel, vonden deelnemers. Nadeel kan zijn dat verschillende gemeenschappen steeds verder uit elkaar groeien door gebrek aan communicatie.
High tech zorgt voor goedkoop voedsel. Maar zijn mensen ook gelukkig?
En ineenstorting, tenslotte, zorgt voor veel mensenleed. Maar het biedt ook een kans om een nieuwe samenleving op te bouwen, aldus deelnemers.

No regret-maatregelen

Wat kunnen we met het denken over deze uitersten? Boogerd: “Uit het doemscenario kwam een aantal oplossingen naar voren die ook in de andere scenario’s van pas kunnen komen. Een soort no regret-maatregelen. Waaronder: wees zuinig op je agrarische kennis, houd die in stand. En zoek alternatieven voor vlees, voor het geval het fosfaat (kunstmest) en veevoer uit Zuid-Amerika niet meer voorhanden zijn. Ook in de andere scenario’s kun je met deze kennis je voordeel doen.”

Boogerd kijkt positief terug op de dag. “Ik vond het vooral heel leuk dat er zoveel, voornamelijk jonge mensen op deze events afkwamen, die allemaal geïnspireerd zijn om over de toekomst van ons voedsel na te denken!”

Lees het verslag van de dag op Foodlog >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *