Oplossingen GLB na extreem weer

Sommige boeren in Zuidoost-Nederland kunnen door het extreme weer van de afgelopen tijd niet voldoen aan de voorwaarden voor de uitbetaling van steun uit het GLB. Werkgroepen hebben oplossingen uitgewerkt. Dat schrijft staatssecretaris Van Dam aan de Tweede Kamer.

Over de werkgroep

De landelijke werkgroep wordt vertegenwoordigd door vier ministeries, twee provincies, twee gemeenten, twee waterschappen, het agrarisch bedrijfsleven, verzekeraars en banken. Daarnaast zijn er twee regionale werkgroepen. De werkgroepen kijken naar oplossingen voor bedrijven die door water- en hagelschade in de knel komen. Het GLB is een van de thema’s.

Nieuw hoofdgewas na schade

De regeling voor ‘overmachtssituaties basisbetaling GLB’ is inmiddels opengesteld bij RVO.nl, meldt Van Dam. Bedrijven kunnen na schade weer een nieuw subsidiabel hoofdgewas telen. Wijzigingen van gewassen van na 15 juni hoeven niet gemeld te worden. Wanneer door wisseling van gewas er tussen 15 mei en 15 juli een tijdje geen gewas gestaan heeft en de ondernemer daardoor niet aan de gewasdiversificatie van de vergroening kan voldoen, dan moet dat wel altijd gemeld worden.

Van Dam vraagt Commissie om flexibiliteit

Volgens Van Dam zijn de bestaande mogelijkheden voor overmachtssituaties in het GLB bruikbaar voor deze situatie. Hij zal bij de Europese Commissie melden dat er van deze faciliteit gebruikgemaakt wordt en de Commissie vragen hiermee welwillend en flexibel om te gaan.

Lees de hele Kamerbrief (PDF) >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *