‘Plafond GLB-toelage op € 60.000’

Een maximum aan GLB-toelage van €60.000 per bedrijf per jaar. Dat is een van de voorstellen die staat in een uitgelekt Brussels document over de hervorming van het Europese landbouwbeleid.

Günther OettingerEen ander voorstel is om het plafond bij de steunverlening aan boeren te leggen bij 100 hectare.

Betere verdeling

Door de GLB-toelagen te maximeren, moet de verdeling van het GLB-geld beter worden verdeeld over alle boeren. Nu gaat circa 80 procent van de gelden naar zo’n 20 procent van de bedrijven. Die laatste groep bestaat vaak uit grote landbezitters in Oost-Europa.

Waarschuwing

LNV-minister Schouten heeft eerder laten weten een plafond in de GLB-toelagen een sympathieke gedachte te vinden. Maar zij waarschuwt wel voor constructies, zoals de administratieve opsplitsing van bedrijven, waardoor grote boeren alsnog voor een hogere premie in aanmerking komen.

Brexit

Later deze week presenteert Begrotingscommissaris Günther Oettinger de voorstellen voor het EU-budget in de periode 2021 – 2027. Door de Brexit moet worden gesneden in de uitgaven. Oettinger gaf eerder al aan dat hij 6 procent van het GLB-budget wil schrappen.

Eind mei presenteert Landbouwcommissaris Phil Hogan zijn definitieve voorstellen voor de besteding van het GLB-subsidies in de periode 2021-2027.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *