Pleidooi voor ‘fiscale klimaatverandering’

Fiscale maatregelen zijn nodig om boeren en tuinders weerbaar te maken tegen langdurige droogte zoals gedurende de afgelopen zomermaanden. Dat betoogt Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw, in een blog op boerderij.nl

Van Wenum vindt dat agrarische ondernemers de mogelijkheid moeten krijgen om de jaarlijkse GLB-premie fiscaal te reserveren. Ook pleit hij voor afschaffing van de assurantiebelasting (21%) op de premie voor de Brede Weersverzekering.

Voor de akkerbouwvoorman is de klimaatverandering een feit.  “De aarde warmt op en extreem weer wordt meer regel dan uitzondering.”

Via de Brede Weersverzekering kunnen boeren zich indekken tegen de risico’s van langdurige droogte en extreme regenval. Relatief weinig boeren doen dat omdat de premie erg hoog is, stelt Van Wenum.

Bovendien is de uitkering beperkt door de hoge schadedrempel. Nog erger vindt Van Wenum dat “een behoorlijk deel van de Europese subsidie op de premie in de staatskas verdwijnt via de assurantiebelasting.”

Fiscaal stelsel climate-proof

Van Wenum vindt het de hoogste tijd dat Nederland het belastingstelsel hervormt in het licht van de klimaatverandering. “Het wordt tijd om ons fiscale stelsel climate-proof te maken. Het spreekwoordelijke ‘appeltje voor de dorst’ om barre tijden te overleven is een belangrijk risico-instrument. En daar schort het nu juist aan in het huidige fiscale stelsel.” Hij pleit ervoor dat ook de jaarlijkse GLB-toelage hiervoor kan worden benut.

“In tegenstelling wat vaak gedacht wordt, kost dit de overheid geen geld”, stelt Van Wenum. “Een reservering wordt immers op een later tijdstip, als de ramp zich voordoet, geactiveerd en dan vindt alsnog de fiscale verrekening plaats.”

 

Landbouworganisaties uit Denemarken, Zweden, Finland, Estland, Letland en Litouwen dringen erop aan dat in het nieuwe GLB meer rekening wordt gehouden met de klimaatverandering. In een brief aan landbouwcommissaris Hogan schrijven zij naar aanleiding van de langdurige droogte: “Het GLB moet ingericht worden op dit soort situaties. Dat is beter dan elke keer ad-hocmaatregelen te nemen.”

 

Blog Jaap van Wenum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *