Politico.eu: Van Dam doorbreekt Europees taboe

Vandaag publiceerde Politico.eu, de toonaangevende Europese politieke website, een interview met Martijn van Dam. “Dutch take aim at sacred cow subsidy”, kopt het artikel.De bijna voormalige Nederlandse staatssecretaris van landbouw schopt daarin een paar heilige huisjes omver, met stevige uitspraken over het Europese landbouwbeleid, stelt de auteur van het stuk.

‘Ongebruikelijk’

Deze uitspraken over de directe betalingen zijn ‘ongebruikelijk’, zegt de auteur. Voor veen boeren zijn de inkomenstoeslagen heilig. Van Dam wordt een aantal keer aangehaald, en vertelt in het artikel een paar hoofdpunten die ook in de Kamerbrief van maandag jl. aan de orde kwamen. “Het is onvermijdelijk dat het budget voor landbouw omlaag moet”, stelt Van Dam. En een hervorming van het GLB is alleen mogelijk als dat ook een hervorming van de directe betalingen inhoudt, wordt Van Dam verder gequote.

Fundamentele problemen

In het interview noemt Van Dam drie fundamentele problemen met het huidige GLB: toeslagen op basis van het aantal hectares dat iemand bezit remt innovatie. Ook drijft het de grondprijzen op, waardoor het voor jonge boeren moeilijk is om in te stappen. En in de derde plaats is het niet aan de maatschappij te verkopen dat boeren een inkomen krijgen vanuit Europa, en andere beroepen niet.

We moeten naar een systeem waarbij boeren betaald worden voor maatregelen die bijdragen aan milieu, omgaan met klimaatproblemen en biodiversiteit, stelt hij. Dát valt uit te leggen aan de maatschappij.

Recht voor zijn raap

Door dit zo recht voor zijn raap te zeggen doorbreekt Van Dam een taboe, stelt de auteur. Veel politici zullen dat niet wagen, sympatiek als het is om te pleiten voor voor stabiliteit en steun voor kleine boeren. Zij roemt Nederland als trendsetter, als het gaat om boerenbeleid. In dat kader haalt zij ook Van Dams pleidooi aan voor een verbreed landbouw- en voedselbeleid. Maar, zegt Van Dam aan het eind van het interview: het gaat een heel stevig debat worden de komende 2,5 jaar, en “it won’t be easy”.

Eerder deze week verscheen een Kamerbrief over de hervorming en vereenvoudiging van het GLB, waarin Van Dam uitgebreid zijn standpunten toelicht.

 

http://www.politico.eu/article/dutch-take-aim-at-sacred-cow-subsidies-martijn-van-dam/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *