Rapport Europese Commissie: GLB ondersteunt nauwelijks laagste inkomens

De Europese Commissie heeft onlangs weer het jaarlijkse rapport over de verdeling van directe betalingen gepubliceerd. Het rapport geeft een gedetailleerd overzicht van waar het geld uit pijler 1 op Europees niveau terechtkomt.

Op Europees niveau gaat nog steeds zo’n 80% van de directe betalingen naar 20% van de boerenbedrijven, blijkt uit het rapport. Eén van de doelen van de hervorming in 2013 was juist om die ongelijkheid terug te dringen. Het effect is nog niet volledig zichtbaar omdat de regeling te kort geleden is ingegaan, maar het valt niet te verwachten dat er een enorme verschuiving heeft plaatsgevonden, stelt Matthews.

Het meeste geld gaat nog steeds naar de bedrijven met het hoogste inkomen. Dus, is de conclusie, als het gaat om inkomensondersteuning voor boeren hebben boeren meer te verwachten van nationale en algemene sociale regelingen dan van het landbouwbeleid.

Alan Matthews geeft op CAPreform.eu een uitgebreid overzicht van de resultaten uit het rapport, en plaatst die in perspectief.
Lees meer op capreform.eu >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *