Roep om fitness check GLB

Het GLB heeft een grondige evaluatie nodig: het huidige beleid is niet opgewassen tegen de fundamentele uitdagingen van de sector. Dat vinden 16 leden van het Europees Parlement, waaronder de Nederlandse Bas Eickhout (De Groenen). Zij vragen half  juli in een brief aan voorzitter Jean-Claude Juncker en vicevoorzitter Frans Timmermans om een fitness check.

De 16 parlementsleden vertegenwoordigen verschillende fracties. Zij vinden dat ons huidige voedsel- en landbouwsysteem gekenmerkt wordt door problemen als een oneerlijk systeem voor boeren, een constante crisis op Europese markten, schade aan het milieu en onze gezondheid, falen op het gebied van dierenwelzijn, en een negatieve invloed buiten onze grenzen. Het GLB faalt niet alleen in het oplossen van deze problemen, maar maakt ze zelfs erger. Hoge veiligheid en dierenwelzijnsstandaarden zouden de norm moeten zijn als je subsidie uitkeert. Bovendien krijgt het landbouwbeleid bijna 40 procent van het EU-budget, hoog tijd voor een evaluatie, aldus de Europarlementariërs.

Dit voorjaar stuurde koepelorganisatie European Environmental Bureau, namens 100 ngo’s, een brief met  vergelijkbare oproep aan de Commissie.

Bron: vilt.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *