Stelling 3: Voedselbeleid is noodzakelijk

We kunnen niet om een voedselbeleid heen, betogen Louise Fresco en Krijn Poppe in het position paper ‘Towards a common Agricultural and Food Policy’. We staan voor grote uitdagingen als het gaat om voedselzekerheid, voedselveiligheid, natuur, klimaat en gezondheid. Problemen die alleen aangepakt kunnen worden als alle partners in de voedselketen – dus niet alleen de boeren – daarbij betrokken worden. Daarvoor is samenhangend beleid nodig dat zich richt op boeren, consumenten én de voedselindustrie. Lees de volledige blog >>

Stelling:

Met de huidige uitdagingen rond voedselveiligheid, gezondheid en klimaat kunnen we niet om een integraal landbouw- en voedselbeleid heen.

  • Mee eens (81%, 22 Votes)
  • Niet mee eens (19%, 5 Votes)

Totaal aantal stemmen: 27

Laden ... Laden ...

 

Wilt u uw keuze toelichten?

Geef dan hieronder een reactie, via het reactieformulier.

Overzicht van alle polls >>

3 reacties op “Stelling 3: Voedselbeleid is noodzakelijk”

  • Beste Henk, het lijkt inderdaad een open deur-vraag. Maar is het risico niet groot dat dit vooral een politiek correcte wens blijft, en dat het in de praktijk helemaal niet haalbaar is? De vraag die bij dit thema boven blijft komen is: hoe kun je met subsidies, want daar gaat het over in het GLB, een voedselbeleid aansturen? Zeker waar het gaat over subsidies op de productiezijde. Ik verwacht niet dat er een suikerbietentax gaat komen, als dat al enig effect zou hebben. (Evenmin verwacht ik dat de prijsdaling door het verdwijnen van het suikerbietenquotum zal leiden naar een grotere suikerconsumptie.)
    De vraag blijft: hoe gaan we dat voedselbeleid realiseren? Zeker nu er een grote weerstand is tegen extra overheidsbemoeienis en ingrijpen in de vrije markt.
    Overigens: ik vermoed dat de landbouworganisaties (nog steeds) tegenstander zijn van een integratie van voedselbeleid in het GLB. Het NAJK heeft dat onlangs nog een keer aangegeven, en dat zijn naar verwachting de meest veranderingsgezinde boeren.

  • Het is een beetje een open deur vraag. Landbouw heeft zo veel te maken met de fysieke leefomgeving en de sociale aspecten, dat sectoral denken heel vreemd zou zijn. Landbouw is belangrijke drijvende kracht achter landschap, en daarbinnen ook op natuurwaarden. Relatie tussen voedsel en landschap was ook onderwerp van Landwerk-special van december 2016, dus lees dat er nog eens op na..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *